כריתת שרירן ברחם (מיומה)

שרירן ברחם, או בשמו המוכר יותר – מיומה, הינו סוג של גידול אשר מתפתח מהשריר של הרחם, ומכאן בעצם מגיע השם שלו. ברוב המקרים, שרירנים מתפתחים ברחם ונעלמים לאחר מכן, ורוב הנשים כלל לא יודעות על כך ולא חשות בתסמינים אשר מחייבים בדיקה או מצביעים על מצב חריג, ובנוסף – רוב השרירנים הם שפירים, רק חצי אחוז מהם יכול להפוך לממאיר.

ברוב המקרים, כאמור, אין תסמינים והשרירנים נעלמים לבד, כך שאין צורך בטיפול ובכלל האישה לא יודעת כי קיים בגופה מקרה כזה. יחד עם זאת, ישנם מצבים בהם השרירנים גורמים להופעה של תסמינים שונים וחמורים, ובמקרים כאלו ייתכן כי יוחלט לבצע הליך ניתוחי אשר המטרה שלו היא להסיר את אותם שרירנים.

מהם סוגי השרירנים הקיימים?

כיום אנו יודעים על שלושה סוגים עיקריים של שרירנים:

  • שרירנים תת ריריים – גידולים אשר מתפתחים מתחת לרירית של הרחם, ואם הם יגרמו לתסמינים, זה יהיה בעיקר דימום מוגבר בזמן המחזור החודשי, אשר יכול להוביל לאנמיה.
  • שרירנים תוך דופניים – שרירנים אשר מתפתחים בתוך חלל הרחם עצמו ובדרך כלל הסוג הזה של השרירנים לא מראה תסמינים כלל.
  • שרירנים תת נסיובים – אלו שרירנים אשר מתפתחים בדפנות החיצוניות של הרחם והבליטה שלהם היא אל תוך חלל הבטן, ולכן הם יכולים לפגוע באיברים הסמוכים אל הרחם.

כיצד מתכוננים לקראת הניתוח?

במידה ולאחר אבחון מדויק מחליטים לבצע כריתת שרירן, מתחילים את ההכנה לניתוח בכך שבוחנים את המיקום המדויק של השרירן ובהתאם לכך מחליטים על השיטה בה תבוצע הכריתה. לרוב, ההליך יבוצע תחת הרדמה כללית אך במקרים נדירים יחליטו על ביצוע הכריתה בהרדמה מקומית. מלבד זאת, אין הכנות משמעותיות שיש לבצע לפני הניתוח.

מה כולל מהלך הניתוח?

לרוב, ניתוחי כריתת שרירן ברחם מבוצעים בשיטה זעירה דרך כמה חתכים קטנים מאוד אשר מבצעים בבטן ודרכם מחדירים סיב אופטי הכולל מצלמה זעירה המעניקה למנתח מראה חי של כל האזור, ודרך החתכים מחדירים גם את כלי הניתוח הזעירים כדי לבצע את הכריתה.

במקרים מיוחדים, יכולים להחליט על ניתוח היסטרוסקופיה אשר מבוצע דרך צוואר הרחם, ניתוח בשיטת אמבוליזציה בה עוצרים את אספקת הדם לשרירנים, הסרה שלהם בעזרת גלי קול או במקרים נדירים מאוד כאשר מדובר בשרירנים גדולים ייתכן כי יהיה צורך בניתוח בטן פתוח.

האם יכולות להיות תופעות לוואי לאחר הניתוח?

רוב תופעות הלוואי האפשריות לאחר ניתוח להוצאת שרירן ברחם הינן פשוטות ולא קשות כמו בחילות, הקאות, כאבים באזור של הניתוח בימים הראשונים, דימום או הפרשות דרך הנרתיק או זיהום באחד החתכים אשר בוצעו בבטן – מה שאפשר למנוע מראש דרך שמירה על היגיינה נכונה והקפדה על ההנחיות של הצוות הרפואי בכדי למנוע התפתחות זיהומים כאלו.