כריתת רחם לפרוסקופית
כריתת רחם לפרוסקופית הינה שיטה לכריתת רחם אשר בוצעה בפעם הראשונה בשנת 1989. מדובר בשיטה אשר פותחה בכדי שיהיה ניתן לבצע את כריתת הרחם תוך הפחתה משמעותית של גורמי הסיכון, תופעות הלוואי ועוד, בכך שמשתמשים בכלי ניתוח מיקרוסקופים ומבצעים את הניתוח מבלי לבצע חתכי פתח גדולים כפי שהיה נהוג קודם לכן.
היום ניתן לראות מגוון רחב של מקרים בהם יש לבצע כריתת רחם, חלקית או מלאה, וזה יכול להיות בעקבות שרירנים עם תסמינים קשים מאוד, צניחה של איברי האגן, דימומים לא תקינים, מחלות ממאירות, גידולים טרום ממאירים ועוד.
כיצד מבצעים כריתת רחם לפרוסקופית?
כריתת רחם לפרוסקופית מבוצעת דרך חתכים קטנים מאוד של כחצי ס"מ בלבד אשר מבוצעים בדופן של הבטן. דרך החתכים הללו מחדירים מצלמה ועוד כמה כלים נוספים, בהתאמה לסוג הניתוח והכריתה אותה עומדים לבצע. בתחילה, מחדירים אל תוך חלל הבטן גז אשר גורם להתנפחות של חלל הבטן וכך מאפשר מבט על כל חלק בתוך חלל הבטן וכמובן, מאפשר לבצע את הניתוח בקלות רבה יותר.
בשיטה הזו ניתן לבצע כריתת רחם מלאה, או כריתה חלקית בלבד (האזור שמעל צוואר הרחם), וברוב המקרים לאחר הכריתה מוציאים את הרחם דרך הנרתיק וכך אין צורך בחתכים גדולים.
מה היתרונות של הניתוח בשיטה הזו?
כריתת רחם לפרוסקופית מעניקה כמה יתרונות חשובים מאוד:
- בשיטה הזו ניתן לראות טוב יותר את כל חלל הרחם, במיוחד בעזרת המצלמות החדישות הקיימות היום.
- השיטה מאפשרת הפחתה משמעותית בדימום בזמן הניתוח ואחריו.
- שיטה זו מסייעת להחלמה מהירה הרבה יותר לאחר הניתוח, שכן אין חתך גדול שצריך להתאחות ולהחלים לאחר הניתוח עצמו.
- בשיטה הזו מקבלים גישה טובה יותר לכל החלל של הבטן והאגן, וכך גם ניתן לזהות בעיות נוספות בעזרת המצלמה, לעקוב אחר תגובת הגוף בזמן הניתוח ולוודא כי לא נגרמו קרעים או סיכונים אחרים במהלך הניתוח.
האם בכל מקרה כדאי לבצע כריתת רחם לפרוסקופית ?
במקרים רבים מאוד כריתת רחם לפרוסקופית היא העדיפה, בעיקר בזכות היתרונות עליהם כתבנו מעלה. יחד עם זאת, ישנם מקרים ספציפיים בהם זו לא השיטה המועדפת והרופאים יבצעו את הניתוח בשיטה המסורתית יותר. כמו:
- מקרים בהם הרופא מזהה כי יהיה קשה לבצע את הניתוח בשיטה הלפרוסקופית.
- מקרים בהם המטופלת סובלת ממצב של פיזור רקמת רירית רחם בתוך חלל האגן (אנדומטריוזיס).
- מקרים בהם יש לבצע גם כריתה של השחלות יחד עם כריתת הרחם.
- מקרים שבהם יש גידולים ממאירים גניקולוגיים אשר נמצאים בשלבים התחלתיים.
ההחלמה לאחר הניתוח?
לאחר הניתוח כדאי לצאת ממצב שכיבה מוקדם ככל האפשר ולהתחיל ללכת, גם אם מעט בהתחלה ובמקרה בו סובלים מכאבים ליטול משככי כאבים ביתיים. ברוב המקרים השחרור מבית החולים הוא יום לאחר הניתוח, ורוב הנשים יחזרו לשגרת עבודה מלאה בין שבועיים לחודש ימים לאחר הניתוח.
סיבוכים אפשריים מהניתוח
הסיבוכים הנפוצים מניתוח כריתת הרחם כוללים דימומים באחוז קטן מהמקרים ואפשרות של פגיעה אורולוגית בכיס השתן, או בשופכנים.