היסטרוסקופיה ניתוחית תופעות לוואי
המושג היסטרוסקופיה אבחנתית הינו מושג המתייחס לתהליך בדיקה ואבחון אשר מבוצע בתוך חלל הרחם. את התהליך מבצעים באמצעות החדרה של מצלמת טלסקופ קטנה במיוחד המאפשרת לראות את כל חלל הרחם מבפנים ולבצע בדיקה מדוקדקת ויסודית מבלי לבצע חתכים גדולים ולהעמיד את המטופלת בסיכונים או מול תהליך החלמה ממשוך.
באמצעות היסטרוסקופיה אבחנתית הרופא יכול לאבחן ממצאים פתולוגיים אשר יכולים להוביל לבעיות רפואיות שונות כמו:
- דימומי וסת לא סדירים
- חשדות להמצאות של מיומה ברחם
- חשדות להמצאות של פוליפים ברירית של הרחם
- חשדות להידבקויות בתוך חלל הרחם
- איתור מצבים של מבנה רחם שאינו תקין
- איתור חומרים ביולוגיים אשר נותרו בתוך חלל הרחם לאחר היריון ולידה או לאחר הפלה
- בדיקת גורמים להפלות חוזרות
- לקיחת דגימה מתוך חלל הרחם עבור נשים אשר עומדות לפני תהליך של טיפולי הפריה.
מה קורה לאחר האבחון?
במידה ולאחר סיום תהליך האבחון הרופא מזהה ממצאים כלשהם אשר דורשים טיפול, ברוב המקרים המטופלת תופנה לביצוע היסטרוסקופיה ניתוחית בשיטה דומה, אלא שהפעם הסיב שמוחדר יהיה מעט עבה יותר מזה שישמש לאבחנה, מהלך הניתוח התבצע באמצעות ציוד זעיר מאוד המאפשר לבצע את הניתוח מבלי לבצע חתכים גדולים או פתיחה משמעותית של חלל הבטן. מדובר בניתוח עדין ופשוט יותר אשר אמנם מבוצע תחת הרדמה מלאה כמו ניתוחים אחרים, אך תופעות הלוואי והסיכונים אחריו קטנים יותר, ההחלמה נוחה ומהירה יותר והכאבים לאחריו קלים הרבה יותר לעומת ניתוח בו פותחים את הבטן לחלוטין,
בניתוח ההיסטרוסקופיה יוכל המנתח לטפל במגוון רחב של מפגעים כמו לכרות פוליפ, להפריד הידבקויות ועוד.
האם יש תופעות לוואי או סיכונים לאחר היסטרוסקופיה אבחנתית?
תהליך היסטרוסקופיה אבחנתית, כאמור, הוא תהליך של בדיקה בלבד, לא ניתוח. התהליך ברוב המקרים מבוצע גם ללא הרדמה מלאה, כך שאין סיכונים הנלווים להרדמה כמו בתהליך של היסטרוסקופיה ניתוחית.
מה לגבי תופעות לוואי לאחר היסטרוסקופיה ניתוחית?
לרוב מדובר על התאוששות מאוד מהירה כמובן באופן יחסי מאישה לאישה בדגש על המצב הפיזי, אבל החזרה לפעילות צפויה לאחר יום מנוחה בממוצע, לאור העובדה שמדובר בניתוח כירורגי ישנה אפשרות של תופעות של אי נוחות כגון כאבים בבטן, התכווצות, בחילות וסחרחורות, בכל מצב שבו יש חשש להחמרה המלווים בחום גבוה שלא יורד, דימום מסיבי, קוצר נשימה והקאות, יש לפנות מיד לרופא.
האם כדאי לבצע אבחון וניתוח באותו היום?
לא בכל מקום זה בכלל אפשרי. חלק מבתי החולים והמרפאות יזמנו את המטופלת קודם כל לטיפול אבחנתי, ורק במקרה ויתגלו ממצאים הדורשים ניתוח, יתחילו הליך של בדיקות, הפניות, התחייבויות, קביעת תור ועוד עד לביצוע הניתוח עצמו. יחד עם זאת, ישנם מקומות ורופאים אשר יאפשרו לבצע את שני התהליכים באותו היום במידת הצורך.
במידה וחושבים לבצע זאת יש להיות מוכנים מראש עם כל הטפסים המתאימים עבור הניתוח, הכנה דרושה לקראת התהליך הניתוחי (כמו צום), בדיקות רפואיות נדרשות, פגישה עם המרדים ועוד. כך, במקרה הצורך יהיה ניתן לבצע את הניתוח מיד לאחר האבחון ולסיים את כל התהליך באותו היום.