שרירן ברחם
שרירן ברחם, אשר נקרא גם מיומה, הוא גידול שפיר של הרחם אשר מורכב מתאים של שרירים, ומכאן למעשה השם שלו. מדובר בסוג של גידול שכיח מאוד אשר כ 30% מהנשים בגילאי הפיריון חוות אותו, כ 50% מהנשים מגיל 50 ומעלה, אך פעמים רבות – הנשים הללו כלל לא יודעות על עצם הקיום של אותו שרירן ברחם.
ברוב המקרים שרירנים צומחים ונעלמים באופן תדיר, וברוב המקרים הם לא גורמים לכאבים או תסמינים אשר יובילו את האישה לפניה אל הרופא שלה ולכן רק במקרים נדירים יותר בהם מופיעים תסמינים ניתן לאתר את השרירנים הללו, או בבדיקה שגרתית אצל רופא הנשים יכולות להתגלות חריגות שיגרמו לרופא לבדוק האם קיימים שרירנים אצל אותה מטופלת.
מה בכלל גודלים שרירנים?
למרות ההתקדמות העצומה של עולם הרפואה, עדיין לא ידוע מדוע גדלים שרירנים ברחם, ומה קובע את הגודל שלהם. ישנן קבוצות סיכון אצלן הסיכוי גבוה יותר להתפתחות שרירנים, כמו נשים מעל לגיל 50, נשים ממוצא אפרו אמריקאי או נשים אשר סובלות ממשקל יתר, וכן מדובר בתופעה שיכולה להיות גם גנטית ולעבור במשפחה.
אילו תסמינים יכולים להעיד על המצאות שרירן ברחם?
כאמור, ברוב המקרים השרירנים כלל לא גורמים להופעה של תסמינים או כאב, ולכן נשים רבות כלל לא יודעות כי הן סובלות מכך. יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם השרירנים גדולים, או שהם על הדופן החיצונית של החם ולכן פוגעים באיברים פנימיים אחרים ולכן יכולים לגרום לתחושת כאב או לחץ. עוד תופעה הינה דימום וסתי לא סדיר, או דימום מוגבר ברמה חריגה, ולכן נשים אשר סובלות מכך צריכות לפנות אל רופא הנשים לבדיקת הימצאות שרירנים בהקדם האפשרי.
האם זה מסוכן?
במקרים נדירים מאוד, פחות מ1%, שרירן יכול להפוך לממאיר, אך ברוב המקרים מדובר בגידולים שהם שפירים. ברוב המקרים, כאשר מדובר בשרירן קטן וללא תסמינים, הרופאים לא יטפלו ויחכו שהוא יעבור מעצמו, אך חשוב לבצע בדיקות מעקב בכדי לוודא כי השרירן אינו גדל ואינו הופך לממאיר ומסוכן.
כיצד מטפלים?
כאמור, ברוב המקרים הרופאים כלל לא יטפלו בשרירן, והוא יעבור כלעומת שבא, ומה שידרש הוא רק מעקב רפואי. יחד עם זאת, במקרים בהם השרירן גדול, ממאיר או גורם לתסמינים קשים לאישה, ייתכן כי הרופאים ימליצו לבצע הליך כריתה שרירן באמצעות שיטת היסטרוסקופיה ניתוחית המאפשרת עם ציוד זעיר מאוד ומצלמה לבצע את הכריתה גם מבלי לחשוף את האישה לניתוח פתוח ולסיכונים רבים מידי.
כמובן, ההחלטה על הטיפול תבוצע בהתאמה אישית לכל מטופלת, בהחלטה של הרופא לאחר שלקח בחשבון גם את המצב הנוכחי וסוג השרירן, וגם את המצב הבריאותי של המטופלת, ההיסטוריה הרפואית שלה, האם היא סובלת מבעיות פוריות וכדומה, מצבים שיכולים להשפיע על הטיפול וההחלטות.