כריתת פוליפ בהיסטרוסקופיה

פוליפ הוא למעשה גידול של רירית הרחם, גידול שהוא ברוב המקרים שפיר ורק במקרים חריגים הוא ממאיר. פוליפ יכול לגרום לעיתים לדימומים לא סדירים או מוגברים ולכן לרוב הוא מתגלה כאשר נשים מתלוננות על דימומים לא סדירים או על דימומים מוגברים וחריגים.

לרוב, פוליפים מתגלים בבדיקת אולטרסאונד רגילה, אשר מבוצעת בשל רצון לאתר את מקור הדימום המוגבר או אי הסדר, ולעיתים בבדיקות אשר מבצעים לבירור בעיות של אי פוריות. הגודל שלו יכול לנוע בין כמה מילימטרים בודדים ועד לפוליפים גדולים יותר שיכולים להגיע גם למעל 1.5 סנטימטר, ובגודל כזה ההמלצה הגורפת היא להוציאו לחלוטין בהליך היסטרוסקופיה ניתוחית.

כיצד מאבחנים את הפוליפ?

לרוב, כאשר רואים ממצא חריג בבדיקת אולטרסאונד, או שהבדיקה לא מראה תוצאה אשר מעידה על מקור הבעיה ממנה סובלת המטופלת, מבצעים הליך של היסטרוסקופיה אבחנתית. בהליך זה מבצעים חתכים זעירים מאוד דרכם מחדירים סיב אופטי עם מצלמה אשר משדר לרופאים תמונה ברורה של כל חלל הבטן ומאפשר לבצע בדיקה מקיפה ולבדוק האם קיים פוליפ, ואם כן היכן בדיוק הוא ממוקם, מה הגודל שלו ועוד.

חשוב לציין כי ישנם מקרים בהם מדובר בפוליפ גדול אשר נראה באופן ברור גם בבדיקת אולטרסאונד ולכן במקרים כאלו ייתכן כי הרופאים כלל לא יצטרכו לבצע את ההליך האבחנתי של היסטרוסקופיה אלא רק הניתוחי בכדי להסיר את הפוליפ.

כיצד מבוצעת כריתת פוליפ בהיסטרוסקופיה?

במקרה בו מדובר בפוליפ קטן לא תמיד יומלץ לבצע כריתה, אלא ברוב המקרים הרופאים ימליצו רק על מעקב כדי לבדוק האם הוא נעלם בסופו של דבר או אם הוא גדל – ואז יהיה צורך בכריתה. את הליך הכריתה מבצעים כאשר מדובר בפוליפ גדול,ממאיר או אישה אשר סובלת מבעיות פוריות, כן יש לבצע את הכריתה.

הליך כריתת פוליפ בהיסטרוסקופיה  ניתוחית מבוצע בצורה בה הרופאים מבצעים חתכים זעירים מאוד בבטן. בתחילה דרך אחד החתכים הם מחדירים צינור המזרים גז אשר מנפח את כל חלל הבטן כך שיהיה להם תמונה ברורה ונוחות עבודה. לאחר מכן, דרך החתכים האחרים הם יחדירו את הסיב האופטי ואת כלי הניתוח, וכאשר הסיב האופטי מעניק להם תמונה מלאה של חלל הבטן הם יוכלו לבצע את הכריתה על הצד הטוב ביותר.

האם זה מסוכן?

היסטרוסקופיה ניתוחית הינה הליך בטוח יחסית, ורוב תופעות הלוואי מהן סובלות מטופלות לאחר הניתוח קשורות בעיקר לתגובות של הגוף לחומר ההרדמה המלאה. יכולים להיות דימומים דרך הנרתיק לאחר הניתוח או כאבים בבטן ובאזור הניתוח, וחשוב להתייעץ עם הרופא במקרים כאלו.

בנוסף, חוסר בשמירה על היגיינה נכונה עלול לגרום להתפתחות של זיהומים ולכן חשוב מאוד לנקות את האזור של החתכים בבטן, להקפיד על שטיפה במים וסבון כמה פעמים ביום לאחר הניתוח ולעקוב היטב אחר ההנחיות של הצוות הרפואי.