הריון בגיל 40+ מה הם הסיכונים?
השעון הביולוגי שלנו מתקתק בקצב שלו, ולמרות שקצב החיים המודרני השתנה, הוא לא השתנה ולא משתנה. כל אישה יודעת כי לאחר גיל 30 השעון הביולוגי כבר לא פועל לטובתה, ולאחר גיל 40 הריונות הופכים להרבה יותר מורכבים ומסובכים.
יחד עם זאת, זה אפשרי. במיוחד בעידן המודרני והמתקדם בו אנו חיים בו קיימים מגוון טיפולים ואפשרויות הפריה אשר הופכים את העניין לאפשרי יותר ומאפשרים גם לנשים שדחו את ההיריון מסיבות שונות או מעוניינות להיכנס להיריון בגיל מאוחר להשיג זאת.
אז מהם הסיבוכים האפשריים? מהם הסיכונים בהיריון לאחר גיל 40? קראי את המאמר הבא ותמצאי את התשובות.
מהם הסיכונים בהיריון מאוחר?
נשים אשר נקלטו להיריון ראשון מעל גיל 40, חשופות לסיכונים רבים בזמן ההיריון והלידה:
- בעיות כרומוזומליות – מעל גיל 40 הסיכון לתינוק עם תסמונת דאון עולה משמעותית, למקרה אחד מתוך 112, לעומת 1 מתוך 1529 בגילאי ה-20.
- הפלות – מחקרים מוכיחים כי אצל נשים מעל גיל 40 בהיריון ראשון שכיחות ההפלות עומדת על כחמישים אחוזים.
- סיבוכים – נשים בהיריון ראשון מעל גיל 40 סובלות הרבה יותר מסיבוכי היריון כמו יתר לחץ דם רעלת היריון, סוכרת היריון וכדומה.
- ניתוחים – אצל נשים בהיריון ראשון מעל גיל 40 ישנו סיכוי גבוה יותר ללידה בניתוח קיסרי.
- תינוקות – תינוקות אשר נולדים לנשים בהיריון ראשון מעל גיל 40 סובלים יותר ממשקל לידה נמוך, בעיות התפתחות בתוך הרחם או לידה מוקדמת.
עד כמה זה בכלל אפשרי?
בבית החולים סורוקה בבאר שבע בוצע מחקר אשר פורסם בכתב העת הרפואי הידוע Archives Of Gynecology And Obstetrics. במחקר השתתפו 1,036 נשים בטווח הגילאים של בין 35 לבין 40 בהיריון ראשון, ו188 נשים מעל גיל 40 בהיריון ראשון. לעומתן, ביצעו השוואה מול 43,809 נשים אשר נמצאות בהיריון הראשון שלהן מתחת לגיל 35.
תוצאות המחקר הראו באופן ברור כי בקבוצת היולדות אשר היו מעל לגיל 40 שיעור טיפולי הפיריון היה מעל 40%. בקבוצת הנשים בין הגילאים 35-40 שיעור טיפולי הפוריות ירד ל 22.6% ומתחת לגיל 35 שנים רק 4%.
חשוב להדגיש – מעל גיל 40, גם עם טיפולי פוריות הסיכוי להיכנס להיריון הוא קטן באופן משמעותי לעומת גילאים צעירים יותר – רק כ 15% מתוך הנשים אשר מבצעות הפריה חוץ גופית מעל גיל 40 מצליחות להיכנס להיריון, וכאשר מדובר בגילאים מבוגרים יותר, מעל גיל 44, הסיכויים עומדים על 2% בלבד.
סיכונים לאחר הקליטה להיריון
גם לאחר שהאישה כבר נכנסה להיריון, מעל גיל 40 ישנם סיכונים רבים שחשוב לדעת עליהם, סיכונים אשר בגללם היריון בגיל מאוחר גם נחשב להיריון בסיכון. הסיכונים המשמעותיים והנפוצים ביותר הם:
- הפלות – אצל נשים מעל לגיל 40 אחוז ההפלות הטבעיות עומד על כ 50%. מדובר במספרים גבוהים מאוד אשר משפיעים על נשים רבות בגילאים הללו.
- בעיות כרומוזומליות – אם אצל אישה בגילאי ה 20 הסיכון לתינוק עם תסמונת דאון עומד על מקרה בודד מתוך 1,529 הריונות תקינים, לאחר גיל 35 השכיחות עולה למקרה אחת מתוך 385 הריונות ובגיל 40 הוא עולה למקרה אחד מתוך 112 הריונות. לכן גם מעל גיל 35 מומלץ לבצע בדיקת מי שפיר במהלך ההיריון.
- סיבוכים – אצל נשים אשר ההיריון הראשון שלהן הוא בגיל 40 ישנם סיבוכים הריוניים רבים אשר יכולים להתרחש כמו סוכרת היריון, רעלת היריון, יתר לחץ דם ועוד, ולכן נדרש מעקב רצוף ומתמיד בגילאים הללו.
- לידה – כאשר מדובר ביולדת מעל גיל 40 אשר נמצאת בהיריון הראשון שלה, הסיכוי לכך שהיא תצטרך ללדת בניתוח קיסרי עומד על יותר מ 60%, זאת בשל סיבוכי היריון המתרחשים בגיל הזה וכן עיכובי גדילה של העובד או לידה בשבועות מוקדמים.
- התינוק – אצל נשים בלידה ראשונה מעל לגיל 40 ניתן להבחין באופן מובהק כי משקל התינוק בלידה נמוך, עיכוב גדילה בתוך הרחם ובעיות התפתחות.
האם לוותר?
לאור כל הסיבוכים והבעיות הנ"ל, נשים רבות אשר שוקלות היריון ראשון מעל גיל 40 חוששות, אך צריך לדעת כי לא בכל מצב מתרחשים הסיכונים הללו, ויש אפשרות להפחית אותם. קודם כל, מה שגורם לכל אותם סיכונים ובעיות הוא לא הגיל עצמו, אלא המצב הבריאותי של האישה ההרה, ולכן נשים בריאות אשר שומרות על תזונה נכונה, כושר, לא מעשנות וכדומה, ובליווי מיוחד לאורך כל ההיריון, יכולות לעבור את ההיריון בצורה תקינה לכל דבר, ולא מעט נשים עוברות את זה.
לכן, לפני שמחליטים האם לוותר או לנסות בכל מקרה, כדאי מאוד לבצע בדיקת פרופיל הורמונלי. הבדיקה הזו בודקת את המצב ההורמונלי של האישה ובודקת באופן מעמיק את הביוץ ובנוסף, יש לבצע בדיקות דם ובדיקות נוספות אשר יאפשרו לרופא להבין את מצבה הבריאותי של האישה ולהמליץ על שינויים או הכנות שונות שיש לבצע לפני הכניסה להיריון.
לאחר מכן, בזמן ההיריון, יש להקפיד על ליווי רצוף של רופא הנשים, בדיקות מקיפות לאורך כל ההיריון ונטילת תוספי תזונה וויטמינים נחוצים על מנת לשמור על היריון תקין ולהגדיל משמעותית את הסיכויים ללידה תקינה ותינוק בריא.
אז אם אתם מעל גיל 40 וחושקת בילד משלך – אל תוותרי. ייתכן מאוד שיש לך עדיין אפשרות לכך. פני אל הרופא שלך ותוכלי להתחיל בתהליך.