ברטולין אבצס

ברוטלין אצבס היא למעשה סוג של ציסטת ברטולין המופיעה במקרים בהם בלוטת הברטולין נחסמת והופכת לדלקתית. תופעה זו מתרחשת אך ורק בצידי החלק התחתון של פתח הנרתיק, כאשר גודל הציסטה מופיע בגדלים שונים שבין 1 ל-4 ס"מ לערך. חשוב לציין שציסטות קטנות יותר אינן גורמות לכאב ואילו ציסטות גדולות עלולות לגרום לכאבים עזים ותכופים באזור. תחושת הכאב הנלווית מורגשת בזמן הליכה, ישיבה וקיום יחסי מין, ומעבר לכך, רוב ציסטות הברטולין אינן גורמות להופעת תסמינים נוספים. יחד עם זאת, ככל שהציסטה גדולה יותר כך היא מפריעה יותר לחיי השגרה והכאב הנלווה אליה עלול להופיע בכל תנועה ותזוזה של הגוף.

במקרים מסוימים, עלול להופיע זיהום בציסטה הגורמת לאדמומיות בכל האזור ולהופעת כאב. אומנם ציסטת ברטולין אינה מהווה זיהום אך היא בהחלט אחת מהסיבות להיווצרותו. בניגוד לדעה הרווחת, הופעתה של ציסטת ברוטלין איננה תוצאה של מגע מיני וזאת מכיוון שהיא איננה נמנית על המחלות המעוברות בזמן קיום יחסי מין.

ברטולין אצבס – כיצד מאבחנים ומדוע חשוב לאבחן אותה?

ציסטת ברטולין ניתנת לאבחון במהלך בדיקה גניקולוגית שגרתית, כאשר אבחונה הכרחי לנוכח העובדה שישנן מחלות נוספות העלולות לגרום לסימפטומים דומים לאילו המופיעים לנוכח הימצאותה של ציסטת ברטולין (אדמומיות באזור ותחושת כאב). מחלות אלו כוללות בין היתר לימפומה, גידול פפילרי וציסטה אפידרמלית, כאשר בקרב נשים בגיל 40 ואילך קיימת המלצה בחלק מהמקרים לקיום ביופסיה על מנת לשלול סרטן.

ציסטת ברטולין – עד כמה היא שכיחה ?

השכיחות להופעת ציסטות בתעלת הברטולין עולה עם הגיל והיא נפוצה בעיקר בגילאי 35 עד 50. על פי הערכות שונות כ-2% מאוכלוסיית הנשים בעולם סובלות מציסטת ברטולין בשלב כזה או אחר של חייהן, כאשר לידות מרובות מעלות אף הן את הסיכון להיווצרותן של ציסטות ברטולין.

ברטולין אבצס – כיצד ניתן לטפל?

דרכי הטיפול בציסטת ברטולין נקבעות בין היתר בהתאם לחומרת הסימפטומים הנלווים להופעת הציסטות. יחד עם זאת, הטיפול בציסטות קטנות יותר אשר אינן מלוות בתסמינים מיוחדים חייב להיות מלווה במעקב לאורך זמן וזאת על מנת לבחון ולבדוק האם הציסטות גדלות.

במקרים בהם הציסטה מחייבת התערבות כירורגית, ניתן לטפל בה במספר שיטות ודרכים, כאשר לכל סוג של התערבות כירורגית בבעיה ישנו שיער הצלחה של 85% לערך. יחד עם זאת חשוב לציין שכל אחת משיטות הטיפול המיושמות לצרכי טיפול בציסטות ברטולין, חייבות להתבצע רק במצבים בהם לא מופיע זיהום חיידקי הגורם למורסות. במקרים של הופעת זיהום חיידקי ניתן לטפל בו באמצעות טבילות ממושכות במי אמבטיה חמימים.

כיום, ישנן שיטות שונות לטיפול בציסטת ברוטלין, לרבות, שיטות כירורגיות וטיפול בעזרת לייזר. רוב השיטות אינן מבטיחות את הישנות הופעתה של ציסטת ברוטלין, כאשר הסיכוי להופעתה של ציסטת ברטולין עולה דווקא בקרב נשים שכבר סבלו ממנה בעבר.