בעיות פוריות אצל גברים
מדוע גברים סובלים מבעיות פוריות, וכיצד ניתן לטפל בכך? האם הטיפולים עשויים להכיל תופעות לוואי? בתוך כמה זמן מביצועם ייפתרו בעיות אלה? להלן המידע המלא על בעיות פריון אצל הגבר.
הגדרת בעיות פוריות בקווי מתאר כלליים
זוג הסובל מבעיות פוריות אם האישה לא מצליחה להיכנס להיריון לאחר שנה של יחסי מין ללא גלולות או קונדומים, או אמצעי מניעה אחרים. במידה והאישה מעל גיל 35, כבר לאחר חצי שנה של חוסר הצלחה מוגדרת מצבו של הזוג כבעיית פוריות. בעיית פוריות אינה בהכרח מאפסת את הסיכויים להבאת ילדים לעולם, ואפילו לא לכניסה להיריון עצמה. בסך הכל מה שנדרש הוא למצוא את הסימפטום לבעיה ועל פיו להציע פתרון בדמות טיפול פריון מתאים. ב- 33% מהמקרים, המקור לבעיית הפוריות הוא באשה, ב- 33% האחרים – מקורה בגבר, ב- 15% מהם המקור אינו ידוע, וביתר ה- 19% הבעיה משולבת גם אצל הגבר וגם אצל האישה.
מדוע גברים עשויים לסבול מבעיות פוריות?
על מנת שההיריון יהיה תקין, חשוב שייווצרו זרעים באשכים באופן תקין, ושבלוטות המין המשניות יתפקדו טוב ושנוזל הזרע יעבור באופן תקני במערכת צינורות. מעבר זה מבטיח תנועה תקינה של זרעים מהאשכים לאיבר המין הגברי. להלן הסיבות שהתרחישים הללו עשויים לא להתרחש, ותיווצר אצל הגבר בעיית פוריות:
- מיקום לא תקין של האשכים: אצל הגבר, מרגע שהוא עובר האשכים כבר נוצרות ויורדות מהבטן לכיוון שק האשכים. אם ידוע שהייתה לגבר מסוים בעיה בתהליך הזה, זה גורם לכך שהמיקום שלהן אינו נכון וזה עשוי לגרום לבעיה שלהן לייצר זרע תקני.
- וריקוצלה – וריד או קבוצת ורידים באשך מתנפחים, גורמים לעליית הטמפרטורה באשך וזה גורר פגיעה באיכות הזרעים.
- שפיכה בכיוון הפוך – מחלות עבר ותרופות שונות שניטלו נגדן עשויות להוביל לכך שהזרע ייווצר בשלפוחית השתן ולא יגיע לאיבר המין הגברי..
- הצינורות המובילים את הזרע לאיבר המין הגברי מהאשכים חסומים.
- מערכת הרבייה סובלת מזיהומים או מגידולים, או שישנן בלוטות שמייצרות הורמונים בעת תהליך הייצור של הזרע.
- נוגדנים שהמערכת החיסונית מייצרת בשוגג נגד הזרע.
- בעיות גנטיות.
- בעיות הורמונליות.
- תרופות כימותרפיות או טיפולי עבר שהתבססו על קרינה.
- אימפוטנציה – קושי לקיים יחסי מין ולהגיע לזקפה.
- סיבות מכניות באורח החיים של הגבר – הרגלים כמו לבישת מכנסיים הדוקים, שימוש בסאונה או בג'קוזי, ישיבה ממושכת בעבודה ורכיבה ממושכת על אופניים עשויים להביא לחימום האשכים ובכך לפגיעה בהליך הייצור של הזרעים.
- עישון, וצריכה מופרזת של סמים ואלכוהול.
- השמנה פתאומית.
מהם התסמינים?
פשוט אי יכולת להיכנס להיריון כעבור שנה ניסיון אצל נשים מתחת לגיל 35 וחצי שנה מעל גיל 35. יחד עם זאת, הגורם לבעיית אי הפריון עשוי להיות אחראי לעוד תסמינים. בעיה הורמונלית, למשל, עשויה להשפיע גם על איכותו של הזרע וגם על מאפיינים פיזיים נוספים. הנחמה פורתא היא שאלו לא מקרים שכיחים כלל.
אני בזוגיות: מה המצב שלי לעומת העולם?
10-15% מהזוגות במערב מתקשים לגרום לכניסה להיריון. ב- 33% מהמקרים הללו הבעיה היא בגבר. יש לציין כי רבים מהזוגות שהוגדרה להם בעיית פוריות הצליחו בסופו של דבר להיכנס הריון.
כיצד מבצעים את האבחון?
הגינקולוג עורך תשאול שכולל שיחה ראשונית, והוא עורך סדרת בדיקות כמו אולטרסאונד ובדיקה גופנית פיזית לאשה, וכן הפניה לבדיקת זרע של הגבר, ובנוסף גם לאורולוג. הבדיקות שהגבר עשוי לעשות בסופו של דבר הן:
- בדיקה גופנית כללית ושיחה עם רופא אורולוג.
- בדיקות מעבדה לשלילת מחלות כמו הפטיטיס B, הפטיטיס C ואיידס.
- בדיקות הורמונליות.
- בדיקות שתן – לווידוא מערכת רבייה חפה מזיהומים.
- בדיקת זרע – לידיעת מספר הזרעים בגופו של הגבר, צורתם ויכולת התנועה שלהם.
- אולטרסאונד אשכים שיבחן שלילת בעיה במבנה שלהם.
- בדיקות ספציפיות בנושאי גנטיקה ולמציאת נוגדנים נגד זירעונים.
- ביופסיה של האשכים.
איך מטפלים?
הטיפול נעשה בהתאם לתוצאות הבדיקות ובעצה של הרופא אשר יעדכן את בני הזוג ויאפשר להם לקבל החלטה להמשך טיפול. הטיפולים האפשריים הם:
- ניתוח לתיקון בעיה מבנית, למשל בעיית וריקולציה.
- טיפול תרופתי, נועד אם אובחן זיהום.
- טיפול אצל סקסולוג או פסיכולוג אם אובחנה בעיה בתפקוד המיני.
- הפריה חוץ־גופית, אם הגבר לא השכיל לספק זרע לאשה בהליך משגל רגיל. הביצית נשאבת מגופה של האישה, מופרית עם זרעו של בן זוגה ומוחזרת אליה. זהו טיפול שמתלווה אליו הזרקת הורמונים אותה ניתן גם לעשות בבית ולחסוך ביקורים במרפאה.
- הליכים כירורגיים להפקת זרע – הפקת זרע תקין מרקמת האשכים אם הוא אינו יכול להגיע מהם לאיבר מינו של הגבר. זה נעשה בחדר ניתוח. באמצעות הזרעים שמופקים שם ניתן להפרות את הביצית של האישה בהפרי\ה חוץ גופית.
האם בעיית פוריות היא חד פעמית או פרמננטית?
לעתים הפתרון של הבעיה מידי וחד פעמי, למשל ניתוח לתיקון וריקולציה שמאפשר לזרע להיווצר בתקינות מלאה. בחלק אחר של המקרים זו ביעה מתמשכת המצריכה סיוע רפואי לפני כל הריון.
האם טיפולי הפריה טומנים בחובם תופעות לוואי?
בהליכים כירורגיים עלולות להיווצר תופעות לוואי כמו דימום וזיהום בפצע הניתוח, כפי שקורה בכל ניתוח אחר. אין תופעות לוואי מעבר לכך.
כיצד מסתגלים למצב של קשיים בפוריות?
טיפולי פוריות עשויים להימשך זמן רב במהלכו כדאי יהיה לשמור על הבריאות, על התזונה הנכונה והמאוזנת, לעסוק בפעילות גופנית, ולהימנע מסיגריות וסמים. כמו כן, לא להפריז בשתיית אלכוהול. גברים עשויים יהיו להידרש להפחית במספר שעות הרכיבה על אופניים ולהתמיד ביחסי מין סדירים לפחות פעם אחת בכל 2 ימים.
חשוב לציין כי במהלך הטיפולים והבדיקות בנושאי פוריות עשויים להופיע רגשות קשים של אכזבה, עצב ואי שביעות רצון כללית. חשוב לקבל תמיכה מהסביבה הקרובה, ולהצטרף לקבוצות תמיכה בבתי חולים. אנו ממליצים לשמור על שגרת החיים הסטנדרטית, עבודה, תחביבים וכד'. הכי חשוב, שמרו על אופטימיות, בידיעה שלמרות הקשיים נשים וגברים רבים שעברו טיפולי פוריות הגשימו את החלום ונעשו הורים לאחר היריון.
מיפוי מלא של בעיות הפריון אצל גברים:
אי פריון אצל גברים עשוי לנבוע מהכמות של הזרע או מרמת ההשבחה שלו: עד כמה הוא איכותי. האיכות מושפעת מהמבנה, מהמסוגלות שלו להתנועע בגוף, מרמתו של נוזל הזרע ומאופן יצירת הזרע: תקין או לקוי. הסיבות לכך שתרחישים שליליים ייווצרו ביצירת הזרע של הגבר הן:
דלקות באשכים, מומים מיניים מולדים כמו היעדר צינוריות זרע, אשך טמיר שאינו יורד למקומו עוד בטרם הלידה או במהלך חייו של הגבר, סתימה בצינוריות שבין האשך לשופכה של הגבר, בעיות הורמונים, וריקולציה, סיבות עלומות.
בעיות בזרע
בעיות בנוזל הזרע הן מהנפוצות שבבעיות הפוריות של הגבר. נוזל הזרע הוא הנוזל שיוצא מאיבר מינו של הגבר בעת קיום יחסי מין. בעיות בו עשויות לנבוע ממספר גורמים:
דעיכת זרעונים – חסר בזרע, או ספירת זרע נמוכה שאובחנה בבדיקה.
דעיכה בכושר התנועה של הזרע – הזרע מתקשה לשחות אל הביצית ולהפרות אותה.
זרע שאינו תקין – המבנה של הזרע פגום וזה פוגם בשאר הפרמטרים שלו, תנועה ויכולת להפרות ביצית.
כשלים באשכים
תקינותם של האשכים חשובה כי הם אלו שאוגרים את הזרע. פגיעה בהם עלולה לפגוע בזרע. פגיעה כזו עשויה להיגרם עקב זיהום באשכים, ניתוח עבר באשכים או סרטן באשכים.
וריקוצלה
גורם מרכזי להיווצרות אי פריון בקרב גברים. 90% מהמקרים בהם גבר חווה כשל פריון הם כתוצאה מווריקולציה. מדובר על ורידים רחבים מדי באשכים שהתפתחו ככאלו בעקבות תקלה מבנית בפתחים שלהם (של הוורידים). כתוצאה מכך הם מנקזים חומרי פסולת מהאשך. כשל זה גורם לירידה באספקת חמצן לאשכים ובכך לכושר ייצור הזרע. וריקולציה עשויה להיות מאובחנת כבר בשנות העשרים לחייו של הגר, והסבירות לה עולה עם גילו.
בעיות בתנועת השפיכה של הזרע
בעיית שפיכה נסוגה או מוקדמת. במסגרתה, נוזל הזרע נסוג לתוך שלפוחית השתן בקום להגיע לשופכה. בכך הזרע מנוע מלהיפגש עם הביצית.
טיפולים תרופתיים הפוגעים במערכת יצירת הזרעים
מדובר בטיפולים כדלקמן:
סטרואידים בוני שרירים – בדרך כלל זו צריכה בלתי חוקית של שרירנים עבור ספורטאים ואתלטים. הם פוגעים בספירת הזרע וביכולת התנועה שלו.
סולפהסלאזין – תרופה נוגדת דלקת מפרקים שגרונית או דלקת במערכת העיכול והמעיים (דלקת קרוהן). התרופה הזו משפיעה לשלילה בעת הנטילה בלבד. כאשר מפסיקים ליטול אותה בגמר הטיפול – ספירץ הזרע חוזרת לערכים תקינים.
כימותרפיה והקרנות – טיפול נגד סרטן עשוי לפגוע ביצירת זרע. אם אתה יודע שאתה עומד ליטול אותו, מומלץ להסדיר הקפאת זרע לפני כן.
קלמידיה
מחלת מין נפוצה למדי הגורמת לאי פריון. הסימפטומים, הפרשות חריגות מאיבר המין, כאב במהלך מתן שתן, נפיחות באשכים ועליית חום הגוף. המחלה עשויה להסתבך ולהגיע לדלקת בבלוטת יותרת האשך עד כדי אי יכולת להכניס אשה להריון. המחלה ניתנת למיגור בשלביה המוקדמים באמצעות אנטיביוטיקה מסוג טטרה צקלינים.
כשלים בכמות הזרע וברמת השבחתו
בבדיקת זרע, איכותו נבחנת על בסיס שלל פרמטרים לפיהם נקבע אם הוא כשיר או לא כשיר להפרות ביצית. במידה וישנה בעיה בבדיקה, בוחנים מספר דרכי טיפול להשבחת איכות הזרע לפני תהליך ההפריה. במידה ותוצאת הבדיקה מעידה גם על פגם כמותי בתאי זרע ניתן להגביר פשוט את קצב הייצור שלו עם טיפול הורמונאלי לגירוי האשך. ניתן גם לשאוב זרע בכמות גדולה בשאיבות שנעשות בנפרד עד שמתקבלת כמות מינימום נדרשת לצורך הפריה.
פנייה לתהליך תרומת זרע
ישנם גברים שלגביהם התגלה כי לא ניתן לעשות בזרע שלהם שימוש, ואז ניתן לפנות לערוץ תרומת זרע מגבר אחר. זה יכול להיות אדם ספציפי, או באופן כללי מבנק הזרע. בהתאם למאפיינים של בעייתו של הגבר, וגם להימצאות בעיות אצל האשה, קובע הרופא את התהליך בו תתבצע ההפריה, הזרעת הזרע לחצוצרה של האשה, או הפריה בתנאי מעבדה, כשהביצית מופרית על זרע בודד במיקרוסקופ ולאחר מכן מוכנסת לגוף האשה עם נטילת הורמונים.
חוסר תפקוד מיני (אימפוטנציה) כבעיית פוריות
אימפוטנציה נחשבת לבעיית פוריות לכל דבר ועניין אצל גברים, וזאת על אף שהיא לא נכללת באופן רשמי בקטגוריה של "אזוספרמיה", היא הקטגוריה של כל בעיות הפוריות הרשמיות בקרב גברים. באימפוטנציה, הגבר אינו מסוגל להביא את עצמו למצת של כשירות לקיום יחסי מין גם אם הזרע שלו 100% בריא, כמותי ואיכותי. יש לו פשוט כשל טכני בביצוע ההפריה. במקרים אלו ניתן ליטול תרופה, ובמקרים קשים יותר – להיכנס לטיפול פוריות ייעודיים לגבר.