ציסטה בשחלה – דרומואיד
ציסטות דרמואידיות שחלתיות הן ציסטות הגדלות בשחלות בתדירות חודשית בקרב רוב הנשים בגיל הפוריות. ציסטות אלו מופיעות בצורת מבנים זקיקיים, כאשר הסיבה להיווצרותן נובעת כתוצאה מכך שהביצית משתחררת מן הזקיק בו היא מצויה במהלך תקופת הביוץ, ובמקרים בהם הצטבר נוזל בתוך הזקיק הדבר עלול להוביל לציסטות.
ציסטות שחלתיות אופייניות לרוב הנשים בגיל הפוריות, כאשר רוב הנשים מפתחות ציסטות קטנות מדי חודש. ציסטות אלו חולפות מאליהן והיווצרותן איננה מלווה בסימפטומים, למעט, תחושת נפיחות נכאב באזור הבטן התחתונה או כאב באזור הגב התחתון. יחד עם זאת, חשוב לציין שבמקרים בהם הציסטה גדולה היא עלולה לגרום להופעתם של כאבים עזים, חולשה גופנית ובחילות. ציסטות גדולות נוצרות אצל 8 אחוזים מכלל הנשים מתחת לגיל המעבר (החל מגיל קבלת הווסת ועד גיל 35-40 לערך), ובקרב 16% מכלל הנשים לאחר גיל המעבר (מגיל 40 ואילך). היווצרותן של ציסטות דרמואידיות שחלתיות הנחשבות לציסטות גדולות עלול להוות (בסיכוי נמוך חשוב לציין) אינדיקציה למחלת הסרטן.
מהם הסימנים והסימפטומים הנלווים לציסטה השחלתית?
הסימפטומים הנלווים להיווצרותן של ציסטות דרמואידיות שחלתיות כוללים בין היתר
- דימום ווסתי מוגבר וכאבים עזים במהלך תקופת המחזור החודשי
- כאבי בטן ותחושת נפיחות וכבדות באזור הבטן
- בחילות והקאות
- קושי בפעילות המעיים
- תחושת כאב במהלך קיום יחסי מין
- עלייה במשקל
הופעת כאב הנלווה לציסטות השחלתיות ניתן לטיפול באמצעות משככי כאבים ותרופות אנטי דלקתיות שאינן סטרואידיות. כמו כן, חשוב לציין שאמצעי מניעה הורמונאליים אומנם מסייעם למניעת התפתחותן של ציסטות חדשות בשחלות אך הטיפול ההורמונאלי איננו יעיל לצרכי טיפול בציסטות קיימות.
סוגי ציסטות שחלתיות
ציסטות שחלתיות הן הגדרה כוללת למספר סוגי ציסטות העלולות להופיע במהלך תקופת המחזור החודשי ומחוצה לו, כאשר בין יתר סוגי הציסטות השחלתיות ניתן למצוא את הציסטה הזקיקית הנחשבת לסוג הנפוץ ביותר של ציסטה בשחלה וציסטות גופיף צהוב המופיעות לאחר תקופת הביוץ. ציסטות אלו חולפות ברוב המקרים מאליהן והן אינן מחייבות מעקב ו/או טיפול ממוקד במידה והן אינן גדלות ומובילות להופעתם של הסימפטומים השונים הנלווים להיווצרותן. סוגים נוספים של ציסטות שחלתיות כולל את תסמונת השחלות הפובליציסטיות המתאפיינת בשחלה עם הרבה ציסטות, ציסטות המכונות ציסטות שוקולד הנגרמות כתוצאה מ-אנדומטריוזיס, ציסטות דימומיות בשחלה וציסטות דרמואיד.
הצורך בתהליך כירורגי להסרת הציסטות מתעורר במקרים בהם הציסטות השחלתיות הינן ציסטות גדולות הגורמות לתסמינים, במקרים בהם מדובר בציסטות הגדולות יותר מ-5 ס"מ ובמקרים בהן הן מופיעות לאורך שניים או שלושה מחזורי וסת חודשיים. כמו כן, בקרב נשים אחרי גיל המעבר, הופעתן של הציסטות השחלתיות עלול להצביע על מחלה מורכבת יותר ולכן קיים הכרח במעקב רפואי אחר הציסטות באמצעות ניתוחי לפרוסקופיה ואמצעי הדמיה נוספים.
אצלנו במרפאת ד"ר ניסים ארביב, מתקיימים תהליכי היסטרוסקופיה אבחנתית וניתוחית המיועדים בין היתר לצרכי אבחון ציסטות שחלתיות והסרתן במידת הצורך. לפרטים נוספים בנושא, חייגי עכשיו:
כיצד מטפלים בזה?
לאחר שמאבחנים כי קיימת צ'סטה בשחלה על הרופא לאבחן האם מדובר בצ'יסטה פיזיולוגית או לא. אם מדובר בצ'יסטה פיזיולוגית, מה שקורה בדרך כלל, אין טיפול ורק מבצעים מעקב כדי לראות שהיא נעלמת לאחר המחזור הקרוב או במקרים מורכבים יותר לאחר שניים – שלושה מחזורים. ישנם מקרים בהם הרופא יחליט על טיפול קצר באמצעות גלולות.
אם זו צ'יסטה לא פיזיולוגית, לעיתים מבוצעת הפניה של המטופלת לניתוח בו מסירים את הצ'יסטה. ניתוח כזה יכול להתבצע בשיטה לפרוסקופית פשוטה בה מחדירים צינור דרך הטבור כך שגם לא נותרות צלקות או בשיטה ניתוחית רגילה, הכל בהתאם למצב של כל מטופלת ובהתאמה להחלטה של הרופא המטפל בה.