יובש בנרתיק
ייובש בנרתיק הוא מצב שבו אין רטיבות בנרתיק והוא אחד מהתסמינים השכיחים בקרב נשים המצויות בגיל המעבר, אך יחד עם זאת תחושת היובש בנרתיק עלולה להופיע גם אצל נשים צעירות יותר. מה גורם ליובש הנרתיקי, מהם הסימפטומים הנלווים לתופעה וכיצד ניתן לטפל בה? על כך ועוד בכתבה שלפניכם.
הגורם המרכזי לתחושת יובש בנרתיק קשור לירידה ברמת האסטורגן המתרחשת במהלך גיל המעבר, וזאת לנוכח העובדה שהורמון האסטרוגן אחראי בין היתר לייצור נוזל הלחות המצוי בנרתיק. יחד עם זאת, קיימים גורמים נוספים העלולים להוביל לתחושת יובש בנרתיק, לרבות, נטילת תרופות מסוימות למשך פרקי זמן ממושכים, הופעת פטריות שונות באזור הנרתיק, תסמונת ה-סיוגרן הידועה כמחלת חיסון עצמי של הגוף ושטיפות נרתיקיות העלולות אף הן לגרום לתחושת יובש בנרתיק לאורך זמן.
ישנם מספר גורמים ידועים אשר יכולים להוביל לתופעה של יובש בנרתיק, ביניהם:
- אסטרוגן – הורמון האסטרוגן הינו ההורמון החשוב והמהותי מאוד בייצור של נוזל הלחות בנרתיק, ולכן כאשר יש ירידה משמעותית ברמת האסטרוגן, כמו במקרים של גיל ההתבגרות או בשל בעיה רפואית אחרת, יכול להיגרם יובש נרתיקי.
- בעיות זמניות – ישנן בעיות זמניות כמו פטריה, אשר יכולות לגרום להופעת יובש נרתיקי. לרוב, הוא יחלוף עם הטיפול באותה בעיה.
- תרופות – ישנן תרופות אשר שימוש ממושך בהן יכול לגרום ליובש נרתיקי ולכן חשוב לידע את הרופא בכל תרופה שלוקחים באופן קבוע בכדי לאתר את הגורם לבעיה.
- סיוגרן – תסמונת סיוגרן, מחלת חיסון עצמי, עלולה להוביל ליובש בנרתיק.
- שטיפות – שימוש תדיר מידי בתכשירי שטיפה אינטימית עלול להוביל לשינוי בתהליכים הפנימיים ולגרום ליובש נרתיקי.
מהם הסימפטומים הנלווים לתחושת יובש בנרתיק?
נשים המתמודדות עם תחושת יובש בנרתיק עלולות לחוות סימפטומים כגון: גירוד וצריכה באזור האינטימי, זיהומים בדרכי השתן, דחיפות למתן שתן, תחושת כאב במהלך קיום יחסי מין ואף ירידה משמעותית בחשק המיני. כמו כן, במקרים בהם היובש בנרתיק מתרחש על רקע תסמיני גיל המעבר, נלווים אליו תסמינים נוספים כגון: גלי חום וזיעה, שינויים במצב הרוח, הפרעות במערכת העיכול ותסמינים נוספים המאפיינים את שנות גיל המעבר.
כיצד ניתן להקל על הסימפטומים הנלווים ליובש בנרתיק?
- תזונה מאוזנת ובריאה
- להרבות בשתיית מים
- להפסיק לעשן
- להימנע צריכת קפאין ואלכוהול
- משחות מרגיעות
הקלה על התסמינים השונים הנלווים לתחושת היובש בנרתיק כוללים בין היתר: הקפדה יתרה על תזונה מאוזנת ובריאה המשלבת בתוכה את כל אבות המזון החיוניות לגילנו, בעיקר בתקופת גיל המעבר, הקפדה יתרה על צריכת מים מוגברת תוך צמצום והימנעות מצריכת אלכוהול ומוצרי קפאין, הימנעות מוחלטת מעישון ושימוש תכוף בחומרי סיכה ומשחות ואגינליות המסייעות להתמודד עם תחושת הכאב בזמן קיום יחסי מין ועל תחושת הגירוד והגירוי באזור האינטימי.
טיפול ביובש בנרתיק –כיצד?
טיפול בתופעת היובש בנרתיק מתאפשר כיום במסגרת טיפול פמיליפט שהוא למעשה טיפול לייזר בנרתיק. טיפול זה מיושם באמצעות החדרת ידית לייזר אל הנרתיק הוא איננו כרוך בכאבים או הרדמה. טיפול זה נחשב לאחד משיטות הטיפול היעילות ביותר לאורך זמן בתופעת היובש בנרתיק והוא מותאם לכל הנשים המתמודדות עם הבעיה.
בנוסף לטיפול זה, ניתן לטפל ביובש נרתיקי באמצעות חומרי סיכוך וחומרי לחות שונים המסייעים להגברת הלחות בנרתיק, אך יחד עם זאת חשוב לציין שטיפול באמצעות חומרים אלו איננו מהווה פתרון מתמשך לבעיה. כמו כן, ניתן לטפל בבעיה באמצעות תכשירים מסוימים המכילים בתוכם את הורמון ה-אסטרוגן שהמחסור בו הוא למעשה הגורם העיקרי להופעת יובש בנרתיק. בין יתר התכשירים המכילים אסטורגן לצרכי טיפול ביובש נרתיקי תוכלו למצוא את טבליות האסטורגן המוחדרות ישירות לנרתיק באמצעות מוליך.
לבחינת דרכי הטיפול השונות ביובש נרתיקי ולהתאמת הטיפול האופטימאלי ביותר עבור כל אחת ואחת מביניכן, אנו ממליצים לפנות אלינו למרפאת ד"ר ניסים ארביב ולקבל ייעוץ מתאים טל: 079-5729851.