דלקת צוואר הרחם
דלקת צוואר הרחם הינה מחלה אשר יכולה להיות מועברת על ידי מגע מיני, ובמקרים קשים וקיצוניים, ללא טיפול מתאים, היא יכולה להוביל אפילו למקרים של מוות. מלבד מגע מיני, יכולה להתפתח הדלקת בשל שימוש בהתקנים תוך רחמיים שונים, כתגובה אלרגית לקוטלי זרע או ללטקס של קונדומים וכדומה.
ישנם מקרים רבים בהם האישה לא חשה בתסמיני הדלקת כלל, והיא מתגלה בבדיקה שגרתית אצל רופא הנשים.
כיצד מאבחנים את הדלקת?
כאמור, ברוב המקרים הדלקת מתגלה במהלך בדיקה שגרתית אצל רופא הנשים, כך שרוב הנשים לא חשות בתסמינים שונים בעקבות הדלקת. האבחון עצמו אפשרי בכמה דרכים:
- בדיקת אגן – בדיקה בה הרופא מפעיל לחץ על הבטן ותוך כדי מבצע לחץ פנימי בהחדרת אצבע דרך הנרתיק. בצורה הזו הוא יכול לזהות חריגות שונות באיברים של האגן, הכוללות גם את צוואר הרחם כמובן.
- בדיקת פאפ – בדיקה בה באמצעות מברשת או ספוגית הרופא לוקח דוגמיות של תאים מתוך הנרתיק וצוואר הרחם והתאים הללו נבדקים במעבדה.
כיצד מטפלים בדלקת צוואר הרחם?
הטיפול בדלקת צוואר הרחם משתנה בין כל מטופלת, והרופא מבצע התאמה של הטיפול באופן אישי על פי המצב של המטופלת. כאשר הרופא מבצע את ההתאמה של הטיפול הוא לוקח בחשבון גורמים רבים כמו ההיסטוריה של המטופלת מבחינה רפואית, מצב הבריאות הכללית שלה, החומרה של הדלקת, התסמינים שהיא חווה, אם היא חווה תסמינים כאלו ואחרים ועוד. לאחר בדיקה של כל הנתונים הללו, ובדיקת המקור אשר גורם לדלקת, ניתן לבצע את הטיפול בהתאמה לכך.
לרוב, הטיפול הוא טיפול אנטיביוטי, אשר מוביל לחיסול של כל הזיהומים (וחשוב להשלים את הטיפול כולו ולבצע בדיקות מעקב לאחר מכן בכדי לוודא כי הזיהום חוסל לחלוטין). ללא טיפול, הדלקת עלולה להחמיר והיא לא עוברת מעצמה, ועלולה להוביל לתסמינים שונים וכן כאבים בעת קיום יחסי מין, מה שיכול להשפיע על מערכות יחסים של הסובלת מהדלקת ועל חיי החברה שלה באופן כללי.
ישנם מקרים נדירים בהם יש לבצע טיפולים כימיים מקומיים כדי לסלק את הרקמות המודלקות, לרוב אלו טיפולים הניתנים במקרים קשים מאוד.
איך אפשר למנוע מראש התפתחות של דלקת צוואר הרחם?
ישנן כמה דרכים שיכולות לסייע במניעה מוקדמת של דלקת צוואר הרחם:
- קיום יחסי מין מוגנים בלבד – מה שמגן לא רק מפני דלקת צוואר הרחם אלא גם משלל בעיות רפואיות נוספות.
- הימנעות משימוש במוצרים היגיינים לשטיפה אינטימית, שימוש בטמפונים בעלי ריח וגורמים נוספים אשר יכולים לעורר התפתחות תגובה אלרגית פנימית שתוביל לדלקת.
- הקפדה על היגיינה בעת החדרת מוצרים לנרתיק כמו התקנים למניעת היריון, טמפונים וכדומה.
בצורה הזו ניתן להגן יותר על צוואר הרחם ועל האזור כולו ולמנוע מצב של התפתחות דלקת צוואר הרחם.