פריון ולידה
בעיות מסוג זה עשויות להיות גם נחלתן של הנשים וגם נחלתם של הגברים. במאמר זה תוכלו ללמוד מהן בעיות אלה, וכיצד ניתן לאבחן אותן. כמו כן, נלמד הליכים שעשויים לשמש כפתרונות, כמו השבחת זרע והזרעה תוך רחמית. אנו נאמוד מקרי מבחן בהם נדרשת הפרייה חוץ גופית, לעומת אלו שבהם נדרשת הקפאה של ביצית או זרע.
הגדרת בעיות פוריות באופן כללי
אי פריון הוא מצב בו זוג אינו יכול להביא ילדים לעולם על אף כי מדובר בתקופת הביוץ של האשה, במהלכה היא מקיימת יחסי מין מלאים עם בן זוגה. הדבר עשוי להיות בשל כשלים בגוף האשה או כשלים בגוף הגבר.
על אף כי ברוב כתבי העת הרפואיים מוגדר אי פריון כמצב בו חלפו שנתיים מאז הניסיון להיכנס להיריון ללא הצלחה, נהוג כיום להתחיל בתהליך בירור רפואי גניקולוגי כבר לאחר הניסיונות הכושלים של השנה הראשונה. זאת בשל כך שהסטטיסטיקה מצביעה כי לאחר 3 שנות ניסיון הסיכויים להיכנס להיריון פוחתים ב- 25% בשנה העוקבת.
במקרים בהם אחד מבני הזוג או שניהם יודעים שיש להם בעיה שעלולה לגרום לאי פריון, הם יבצעו בדיקות פוריות. תשובה שלילית לגבי היריון כתוצאה מביוץ תצריך נקיטת פעולות שלא מצריכות אותו כמו הקפאת זרע או ביצית.
נסיבות בעיות הפוריות אצל גברים
מדובר, למעשה, בפגם בכמות הזרע או באיכותו, כלומר הכמות מספקת אך הזרע אינו מספיק משובח. רמת השבחתו נובעת מהמבנה שלו, מיכולתו לנוע ומהרכב הנוזל שלו. המקור לבעיית הפוריות אצל הגבר עשוי להיות ייצור בלתי תקין של זרע במבושיו. שיפור מראש של איכות הזרע עשוי להתקיים באמצעות משטר תזונה של מאכלים עתירי אבץ, מגנזיום וסלניום, כמו גם באמצעות תרגילים אירוביים שייעשו באופן סדיר.
נסיבות בעיות הפוריות אצל נשים
כשזוג נקלע לאי פריון, הסיכוי שזה נובע מבעיות של האשה עומד על 45%. הסיבות לאי פריון זה עשויות להיות הורמונאליות, או כאלו שקשורות למבנה אברים מסוימים במערכת הפריון הנשית. חלק ניתן מבעיות אלה הנו פתיר ברפואה הגניקולוגית המודרנית.
דוגמאות נבחרות של טיפולי פוריות
שימור פוריות על בסיס הקפאת ביציות – טיפול זה מאפשר לאשה להחליט מתי להתחיל לפעול לשם הקמת משפחה. הוא גם מציל את היכולת שלה להיכנס להיריון בעתיד. ניתן להשתמש בביציות המוקפאות בשביל להביא את הילד באמצעות פונדקאית. ככל שההליך הרפואי הזה נעשה בגיל צעיר יותר, כך עולים הסיכויים להשכיל להרות בעתיד מהביציות שהוקפאו, ועוד להוליד ילד 100% בריא. על פי חוק, כל אשה, נשואה, גרושה, רווקה ואם לילדים, בגיל 30-41 יכולה להקפיא ביציות.
הפריה חוץ גופית – נקראת גם הפריית מבחנה. זו פעולה בה הביצית של האשה נשאבת מהגוף שלה ומופרית עם זרע בתנאי מעבדה מחוצה לו. לאחר גמר ההפריה, הביצית מוכנסת שוב לרחם של האשה, וכעת היא יכולה לשאת בהיריון. כשהביצית המופרית נקלטת תקין ברחם, התפתחות העובר סטנדרטית לחלוטין וזהה לזו של ביצית שהופרתה מביוץ.
הזרעה תוך רחמית/ השבחת זרע – שיטה פשוטה לטיפול כאשר שני בני הזוג מייצרים זרעים וביציות במצב תקין, אך מסיבות שונות לא מצליחים להיכנס להיריון כתוצאה ממשגל. זרע הגבר עובר, בטרם